Проектът ,,The different care“

Проектът ,,The different care“

През октомври 2018г. стартира проектът ,,The different care“, който се реализира на територията на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, гр.Пловдив. Той има за цел да създаде различен болничен престой за хоспитализираните деца, за да се чувстват те спокойни и пълноценни по време и след хоспитализация. ,,The different care“ е грижата, която съпътства оздравителния процес! Проектът предвижда осъществяването на образователни и занимателни дейности за хоспитализирани деца от 4 до 18 години на територията на клиниката, както и онлайн срещи с деца, които продължават възстановяването си вкъщи. Екип от квалифицирани учители и арт терапевти ще работи за по-добра ресоциализация и по-голям брой деца, завърнали се успешно в училище след дълга хоспитализация. За създаване на чувство на комфорт и преодоляване на стреса по време на лечение ще бъдат организирани 40 творчески работилници, включващи работа с глина, декупаж, цветотерапия, изработка на бижута, работа с прежда и др.
Настоящият проект се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл БългарияТи и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Още едно отличие

Още едно отличие за екипа на сдружение ,,Образование и здраве“

Още едно отличие за екипа на сдружение ,,Образование и здраве“!
На 6 ноември в София вестник ‘‘Капитал“ организира петата конференция, посветена на здравния сектор и проблемите в здравеопазването в България. В нея се включиха над 300 участника – представители на здравни власти, народни представители, фармацевтични компании, лекари и представители на пациентски организации.
По време на конференцията бяха връчени наградите от конкурса на вестник ‘‘Капитал“ и биофармацевтична компания АбВи – „Иновации и добри практики в здравния сектор“ . Сдружение ,,Образование и здраве“ получи специалната награда за иновация в здравния сектор на в. ‘‘Капитал“, връчена от журналиста Десислава Николова. 
Сред отличените беше и Фондация Българско рационално общество, в която млади хора, се борят срещу псевдонауката.
Д-р Нурфет Алиоски и екип от лекари от столичната болница „Св. Анна“ бяха отличени за прилагане на механична тромбектомия при лечение на исхемичен инсулт.
Онкологичният център на „Аджъбадем Сити клиник“ – за внедряването на иновативна методика за облъчване на пациентки с рак на млечната жлеза.
Проф. Иво Петров получи голямата награда за лечение на сърдечната аорта без обща анестезия и без престой в реанимация. 
Благодарим на екипа на Икономедия и журито на конкурса, които отличиха проекта ни сред толкова други значими постижения! 
Изказваме своята благодарност на ръководството и екипа на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания към УМБАЛ ,,Св. Георги“ за доверието и съпричастността към нашата кауза!

На гости ни бяха три прекрасни дами

На гости ни бяха три прекрасни дами от Клуб Сороптимист Интернешънъл Старинен Пловдив. Те донесоха на децата интересни игри и заедно правих гривни от естествени камъни. Разделихме се с обещанието да ни посетят отново. Благодарим им за емоциите, които подариха на болните деца.

Едно докосващо писмо

До: Златина Стайкова и Радослава Станчева

 

Казвам се Минка Попова и съм майка на много умно и силно момче – Антон Попов.

През 1999 г. съпругът ми и аз отидохме да живеем в Съединените щати. Антон е роден през 2006 г. в Санкт Петербург, Флорида. През 2008 г. поради здравословни проблеми на съпруга ми се върнахме в България.
Миналата година Антон се разболя и открихме, че е имал Ewing Sarcoma – много агресивен тумор, разположен на лявата му бедрена кост.
Веднага започнахме лечение в Клиниката по педиатрия и детска генетична болест в Пловдив.
За да защити имунната си система и да даде време за възстановяване, Антон трябваше да остане извън училище в дългосрочен план.
Първият ден на химиотерапия на Антон беше 15 септември, в България това е първият ден от училище. Беше един много тъжен ден и бяхме толкова разстроени и опустошени, защото нашият 11-годишен син започна много тежко и интензивно лечение с много странични ефекти.
После ни посетиха учителите от сдружение „Образование и здраве“.
Те говореха за възможностите Антон да продължи обучението си и ни дадоха инструкции как да се свържем с училището на сина ни и да попълним необходимата документация, така че да може да продължи като самостоятелно подготвящ се студент. Разговаряхме за неговите способности и нужди, а също така обсъждахме учебния план.
Това беше толкова важно за нас, защото бяхме много объркани и също ни дадоха надежда, че животът ще продължи без значение ужасната диагноза.
Беше такова облекчение да има хора, които разбират през какво преминаваме, и ви дават насоки как да се придвижите напред в тези трудни времена.
Така че в продължение на 10 месеца Антон е подложен на химиотерапия и операция за отстраняване на тумора.
През това време или Радослава или Златина, в зависимост от това, от което се нуждае да изучава,  бяха неотлъчно до болничното легло на сина ни. Те превърнаха учението в забавен процес, разговаряха и обсъждаха с нашия син, дори гледаха малки образователни филми в You Tube, за да може той да разбере по-добре учебния материал. Антон много се забавляваше и най-важното беше, че придоби увереност и се мотивира да продължи да учи нови неща.

Те бяха много чувствителни към медицинските му нужди и когато се почувстваше уморен, те или играеха игри, или просто се уверяваха, че е добре и отиваха при другите деца, които ги очакваха.
Когато бяхме вкъщи между химиотерапията, те се свързаха с него онлайн и продължиха да учат, за да може да постигне напредък.
През юни тази година Антон издържа всички изпити, завършвайки учебната година като ученик от клас А.
Заради тяхната помощ, насърчение и търпение той ще може да се върне при приятелите си в училище, без да губи една година.
Оценявам цялата им упорита работа и отдаденост и искам искрено да им благодаря за тяхната подкрепа и загриженост по време на тези трудни 10 месеца.
С най-голямо уважение към това, което правят като доброволци, им желая всичко най-добро в бъдеще.


На Ваше разположение,
Минка Попова
minapopova21@yahoo.com

Anton Popov

Честит първи юни

Честит първи юни!

Екипът на сдружение „Образование и здраве“ честити първи юни на всички малки, големи и пораснали деца! 

И тази година традицията бе спазена и за всички малки пациенти от клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ организирахме тържество, изпълнено със смях, игри и много подаръци. За да остане незабравим празникът, помогнаха Комплекс за социални услуги за деца и семейства към община Пловдив, Център за онкоболни /гр. Пазарджик/ , Иван и Светла и ученици от XI a клас към СУ „Димитър Матевски“.

Кукли от мак

Кукли от мак

 

Днес се качваме в машината на времето и се пренасяме в дните без интернет, фейсбук и мобилни устройства. Днес се учим да правим кукли от мак така, както го правехме ние като деца 🕥 😊 Неразцъфналите пъпки се превръщат в рокли с различни нюанси на червено, а разцъфналите – принцеси с красиви перелини. Вече имаме крале, кралици и обикновени придворни, имаме си цяло кралство ! Кралството на куклите от мак 🎉🏰🏵️🌞👑

Кукли от мак
Кукли от мак

Имало едно време

Имало едно време…

Имало едно време… С тези думи започна вчерашният ни следобед. В ателието ни „Време за приказки” се потопихме във вълшебния свят на „Златното момиче”. Приказните моменти придобиха реалност в цветни рисунки.  Благодарим на нашите „златни момичета”, които станаха част от приказната история…

Имало едно време
Имало едно време

Посрещаме пролетта

Посрещаме пролетта!

Посрещаме пролетта, въпреки снежното време навън! 🌷🌸🌹Днес в работилничка “Сръчковци“ отбелязахме настъпването на пролетта със слънчеви лалета, ароматни фрезии, много усмивки и настроение. Работата с живи цветя беше изключително вълнуваща за малките пациенти. Празникът нямаше да бъде възможен без прекрасните цветя, безвъзмездно предоставени от флориста Нели Бахчеванова. Помощници на децата от клиниката бяха дванадесетокласниците от Гимназията по туризъм и г-жа Елисавета Георгиева. С тяхна помощ малките творци изработиха красиви цветни кошнички, които да внесат настроение в болничните стаи. 💐🌞

Ангелите носят учебници

Учителки от София и Пловдив помагат на тежко болни деца да наваксат с учебния материал, докато малките пациенти са в болницата. Престоят на учениците в лечебните заведения  често е дълъг, особено когато става въпрос за онкозаболявания. 

Жените преподават на децата, без да вземат и стотинка за работата си. Прекарват дните си в детските онкологии в Пловдив и в София. Сблъскват се с най-страшните диагнози.

Те не са лекарки, но могат да извадят детска усмивка на лицата на децата.

В пловдивската онкология малките пациенти могат да разчитат на госпожа Злати – Златина Стайкова. На госпожа Злати помагат и госпожа Ради – Радослава Станчева, и госпожа Дани – Йорданка Вакрилова.

Учителките са категорични, че децата са тези, които дават най-големия урок заради факта, че с усмивка посрещат всеки един ден независимо от това, което им се случва.

Ангелите носят учебници
Ангелите носят учебници