Баба Марта

,,Баба Марта бързала, мартенички вързала…“

,,Баба Марта бързала, мартенички вързала…“

През изминалите няколко седмици трескаво се подготвяхме за един от най-хубавите празници – Баба Марта! По време на арт работилниците по проекта ,,The different care”, припомнихме легендите свързани с възникването на мартеницата и изработихме уникални украшения от вълна и мъниста! Разказахме си защо цветовете са бяло и червено, защо се закичваме с мартеници и кога ги сваляме, какви са поверията и пожеланията на празника. Днес се закичваме с червено-белите конци с пожелание за здраве и благополучие през цялата година.

Проектът се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Честита Баба Марта! ⚪🔴

Интерактивна платформа за обучение

Интерактивна платформа за преподаване

От вчера учителите на Сдружение “Образование и здраве“ разполагат с най-модерна интерактивна платформа (65″ чувствителен на допир дисплей, компютър и достъп до ресурсите на Mozaik Education mozaBook за интерактивно учебно съдържание) за преподаване на трайно хоспитализирани деца в „Клиника по педиатрия и генетични заболявания“, гр. Пловдив. 
Техниката и софтуерното приложение са предоставени за безвъзмездно ползване от група частни дарители. Доставчик е българската компания KEISIEM Ltd., която осигурява обучението и подръжката на оборудването.
Пожелавам на преподавателите от „Образование и здраве“ да са все така отдадени на каузата си, да радват болните малчугани и да им помогнат както да не изостават с учебния материал, така и по-бързо да оздравеят, като не мислят за здравословните си проблеми, а за интересните и забавни уроци.

Проектът ,,The different care“

Проектът ,,The different care“

През октомври 2018г. стартира проектът ,,The different care“, който се реализира на територията на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, гр.Пловдив. Той има за цел да създаде различен болничен престой за хоспитализираните деца, за да се чувстват те спокойни и пълноценни по време и след хоспитализация. ,,The different care“ е грижата, която съпътства оздравителния процес! Проектът предвижда осъществяването на образователни и занимателни дейности за хоспитализирани деца от 4 до 18 години на територията на клиниката, както и онлайн срещи с деца, които продължават възстановяването си вкъщи. Екип от квалифицирани учители и арт терапевти ще работи за по-добра ресоциализация и по-голям брой деца, завърнали се успешно в училище след дълга хоспитализация. За създаване на чувство на комфорт и преодоляване на стреса по време на лечение ще бъдат организирани 40 творчески работилници, включващи работа с глина, декупаж, цветотерапия, изработка на бижута, работа с прежда и др.
Настоящият проект се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл БългарияТи и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Още едно отличие

Още едно отличие за екипа на сдружение ,,Образование и здраве“

Още едно отличие за екипа на сдружение ,,Образование и здраве“!
На 6 ноември в София вестник ‘‘Капитал“ организира петата конференция, посветена на здравния сектор и проблемите в здравеопазването в България. В нея се включиха над 300 участника – представители на здравни власти, народни представители, фармацевтични компании, лекари и представители на пациентски организации.
По време на конференцията бяха връчени наградите от конкурса на вестник ‘‘Капитал“ и биофармацевтична компания АбВи – „Иновации и добри практики в здравния сектор“ . Сдружение ,,Образование и здраве“ получи специалната награда за иновация в здравния сектор на в. ‘‘Капитал“, връчена от журналиста Десислава Николова. 
Сред отличените беше и Фондация Българско рационално общество, в която млади хора, се борят срещу псевдонауката.
Д-р Нурфет Алиоски и екип от лекари от столичната болница „Св. Анна“ бяха отличени за прилагане на механична тромбектомия при лечение на исхемичен инсулт.
Онкологичният център на „Аджъбадем Сити клиник“ – за внедряването на иновативна методика за облъчване на пациентки с рак на млечната жлеза.
Проф. Иво Петров получи голямата награда за лечение на сърдечната аорта без обща анестезия и без престой в реанимация. 
Благодарим на екипа на Икономедия и журито на конкурса, които отличиха проекта ни сред толкова други значими постижения! 
Изказваме своята благодарност на ръководството и екипа на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания към УМБАЛ ,,Св. Георги“ за доверието и съпричастността към нашата кауза!

На гости ни бяха три прекрасни дами

На гости ни бяха три прекрасни дами от Клуб Сороптимист Интернешънъл Старинен Пловдив. Те донесоха на децата интересни игри и заедно правих гривни от естествени камъни. Разделихме се с обещанието да ни посетят отново. Благодарим им за емоциите, които подариха на болните деца.

Едно докосващо писмо

До: Златина Стайкова и Радослава Станчева

 

Казвам се Минка Попова и съм майка на много умно и силно момче – Антон Попов.

През 1999 г. съпругът ми и аз отидохме да живеем в Съединените щати. Антон е роден през 2006 г. в Санкт Петербург, Флорида. През 2008 г. поради здравословни проблеми на съпруга ми се върнахме в България.
Миналата година Антон се разболя и открихме, че е имал Ewing Sarcoma – много агресивен тумор, разположен на лявата му бедрена кост.
Веднага започнахме лечение в Клиниката по педиатрия и детска генетична болест в Пловдив.
За да защити имунната си система и да даде време за възстановяване, Антон трябваше да остане извън училище в дългосрочен план.
Първият ден на химиотерапия на Антон беше 15 септември, в България това е първият ден от училище. Беше един много тъжен ден и бяхме толкова разстроени и опустошени, защото нашият 11-годишен син започна много тежко и интензивно лечение с много странични ефекти.
После ни посетиха учителите от сдружение „Образование и здраве“.
Те говореха за възможностите Антон да продължи обучението си и ни дадоха инструкции как да се свържем с училището на сина ни и да попълним необходимата документация, така че да може да продължи като самостоятелно подготвящ се студент. Разговаряхме за неговите способности и нужди, а също така обсъждахме учебния план.
Това беше толкова важно за нас, защото бяхме много объркани и също ни дадоха надежда, че животът ще продължи без значение ужасната диагноза.
Беше такова облекчение да има хора, които разбират през какво преминаваме, и ви дават насоки как да се придвижите напред в тези трудни времена.
Така че в продължение на 10 месеца Антон е подложен на химиотерапия и операция за отстраняване на тумора.
През това време или Радослава или Златина, в зависимост от това, от което се нуждае да изучава,  бяха неотлъчно до болничното легло на сина ни. Те превърнаха учението в забавен процес, разговаряха и обсъждаха с нашия син, дори гледаха малки образователни филми в You Tube, за да може той да разбере по-добре учебния материал. Антон много се забавляваше и най-важното беше, че придоби увереност и се мотивира да продължи да учи нови неща.

Те бяха много чувствителни към медицинските му нужди и когато се почувстваше уморен, те или играеха игри, или просто се уверяваха, че е добре и отиваха при другите деца, които ги очакваха.
Когато бяхме вкъщи между химиотерапията, те се свързаха с него онлайн и продължиха да учат, за да може да постигне напредък.
През юни тази година Антон издържа всички изпити, завършвайки учебната година като ученик от клас А.
Заради тяхната помощ, насърчение и търпение той ще може да се върне при приятелите си в училище, без да губи една година.
Оценявам цялата им упорита работа и отдаденост и искам искрено да им благодаря за тяхната подкрепа и загриженост по време на тези трудни 10 месеца.
С най-голямо уважение към това, което правят като доброволци, им желая всичко най-добро в бъдеще.


На Ваше разположение,
Минка Попова
minapopova21@yahoo.com

Anton Popov

Честит първи юни

Честит първи юни!

Екипът на сдружение „Образование и здраве“ честити първи юни на всички малки, големи и пораснали деца! 

И тази година традицията бе спазена и за всички малки пациенти от клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ организирахме тържество, изпълнено със смях, игри и много подаръци. За да остане незабравим празникът, помогнаха Комплекс за социални услуги за деца и семейства към община Пловдив, Център за онкоболни /гр. Пазарджик/ , Иван и Светла и ученици от XI a клас към СУ „Димитър Матевски“.

Кукли от мак

Кукли от мак

 

Днес се качваме в машината на времето и се пренасяме в дните без интернет, фейсбук и мобилни устройства. Днес се учим да правим кукли от мак така, както го правехме ние като деца 🕥 😊 Неразцъфналите пъпки се превръщат в рокли с различни нюанси на червено, а разцъфналите – принцеси с красиви перелини. Вече имаме крале, кралици и обикновени придворни, имаме си цяло кралство ! Кралството на куклите от мак 🎉🏰🏵️🌞👑

Кукли от мак
Кукли от мак

Имало едно време

Имало едно време…

Имало едно време… С тези думи започна вчерашният ни следобед. В ателието ни „Време за приказки” се потопихме във вълшебния свят на „Златното момиче”. Приказните моменти придобиха реалност в цветни рисунки.  Благодарим на нашите „златни момичета”, които станаха част от приказната история…

Имало едно време
Имало едно време